Porakaivon huolto

HUOM! Porakaivojen huoltojen osalta olemme täystyöllistettyjä loppuvuoden 2022. Pystymme palvelemaan vanhojen kaivojen huolloissa seuraavan kerran kesäkaudella 2023.

Huoltamalla vanha porakaivo kuntoon

Ammattitaitoisesti rakennetun porakaivon huoltotarve on vähäinen. Kaivoissa, joissa on puutteellinen pintavesieristys tai kaivon yläosa on suojaamaton, piilee riski. Vedessä saattaa olla maku- ja hajuhaittoja tai pahimmillaan vesi aiheuttaa vatsaoireita. Jos porakaivon tuotto on riittävä, kannattaa vanha porakaivo yleensä kunnostaa. Kaivon kunnostussuunnitelman tekemiseksi tärkeitä tietoja ovat kaivon ikä, kaivon syvyys ja halkaisija, mahdollisesti teetetyn vesianalyysin tulos sekä kaivon yläosan tai suojakaivon rakenne.

Kunnostustoimenpiteitä ovat esimerkiksi kaivon painepesu ja desinfiointi, kaivon yläosan suojaaminen sekä pumpun toiminnan tarkastaminen.

Kaivon huolto ja kunnostaminen ovat kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä.

Avaa kuva suurempana (PDF)

Ohjeita porakaivon käyttöön

Jotta porakaivosi palvelee parhaalla mahdollisella tavalla, olemme listanneet kaivon käyttöön liittyviä ohjeita tähän. Ohjeistus on laadittu yhdessä Suomen Kaivonporausurakoitsijat ry:n kanssa. Kaikissa porakaivoon liittyvissä asioissa, GreenHeat on palveluksessasi.

 • Kaivon suu tulee kaikissa olosuhteissa suojata, jotta kaivoon ei pääse ylimääräistä ainesta.
 • Huolehdi että suojakaivossa ei vesi nouse niin että porakaivo hörppää suojakaivoon tulvinutta pintavettä. Apukeinoina on suojakaivon salaojitus tai vesitiivis porakaivon suojakansi. Periaatekuva porakaivon suojakaivosta löytyy täältä.
 • Pumpun asentaminen tulee suorittaa siten, ettei kaivoon pääse valuma- tai pintavesiä.
 • Pumpun asennus tulee teettää ammattitaitoisella asentajalla. Sama koskee myös pumpun nostoa kaivosta.
 • Pumppulaitteiden osalta suosittelemme noudattamaan laitevalmistajien ohjeita.
 • Vesianalyysin luotettavan tuloksen saamiseksi teetä analyysi aikaisintaan n. 2 kk kuluttua kaivon käyttöönotosta.
 • Mikäli kaivo on talvella käyttämättä tai rakennus kylmänä, on huolehdittava jäätymisvaarassa olevan vesijärjestelmän tyhjentämisestä tai pumppulaitteiden lämmittämisestä.
 • Kalvopainesäiliön esipaine on hyvä tarkistaa ja tarvittaessa lisätä kaksi kertaa vuodessa. Ohjevideo esipaineen tarkistukseen ja lisäykseen löytyy täältä.
 • Huoltokaivon lämpöeristys tulee toteuttaa siten, että kaivon tuuletus säilyy. Villaeristettä emme suosittele käytettäväksi. Hyviä huoltokaivon eristemateriaaleja ovat vettymättömät eristemateriaalit, esimerkiksi uretaanieristeet.
 • Mikäli kaivon tai pumppulaitteiden toiminnassa ilmenee häiriöitä, ota yhteys työn tehneeseen urakoitsijaan.
 • Jos kaivoon kertyy hiekkaa kalliohalkeamista tai muuta sakkaa, on se puhdistettavissa. Ota yhteys kaivourakoitsijaan.
 • Louhintatyöt kaivon läheisyydessä voivat vahingoittaa kaivoa.
 • Älä käsittele kaivon välittömässä läheisyydessä sellaisia aineita, jotka maaperään joutuessaan voivat saastuttaa kaivoveden.

Asiantuntija palveluksessasi

Täytä sivun alaosassa oleva lomake niin saat vastaukset kysymyksiisi. Palvelemme mielellämme sinua kaikissa porakaivoasioissa.

Ota yhteyttä

Toiminta-alueemme noudattaa pääosin Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen rajoja. Mökkiporakaivoja toimitamme myös Päijät-Hämeeseen, Lohja-Vihti -alueelle ja Etelä-Pohjanmaalle.

  Asiani koskee*

  Some